Het coronavirus: hoe spreek je erover met je kind?

Ook de kinderen volgen het nieuws en horen heel veel informatie.
Hierdoor zitten zij ook met heel wat vragen over het coronavirus.
Hieronder vindt u enkele tips die u kunnen helpen bij dit gesprek met je kind.

• Luister vooral
    Elk kind is anders en gaat op zijn eigen manier met heftig nieuws om. Stel daarom vragen en laat het kind vooral zelf vertellen. Wat heeft het gezien, gehoord en gelezen? Wat vindt het ervan? Vertrek ook vanuit de behoeftes van je kind: wil het praten, wil het vooral meer informatie, met zijn gevoelens aan de slag, of het laten bezinken?
  • Geef emoties een plek
    Het is logisch dat kinderen angstig, onrustig of wantrouwig zijn. En het is belangrijk dat ze die gevoelens kunnen uiten. Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven. Dat helpt kinderen om hun indrukken te verwerken. Je hoeft je eigen emoties niet te verstoppen, maar het is wel belangrijk dat je ze meteen ook duidt.
  • Benadruk de zeldzaamheid
    Leg uit dat een dergelijke epidemie niet vaak voorkomt en dat het net daarom groot nieuws is waarover iedereen praat. Net zoals een natuurramp, een bizar ongeluk of een aanslag. Dat inzicht helpt je kind of je leerling om de omvang van de gebeurtenissen te plaatsen.
  • Blijf bij de feiten
    Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Beantwoord alleen de vragen die je kind stelt. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Vermijd te complexe verklaringen die je kind nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen. Grijp ook de kans om het kind te wijzen op foutieve verhalen die de ronde doen. Websites zoals snopes.com en hoaxmelding.nl helpen je om die te ontmaskeren.
  • Benoem ook positieve dingen
    Vertel dat overheden wereldwijd maatregelen nemen en dat hulpverleners klaar staan om de zieken op te vangen en verdere besmetting in te dijken.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u steeds contact opnemen met de directie.