Jaarthema schooljaar 2023-2024: Geef elkaar de ruimte…

In ons jaarthema volgen we dit schooljaar de reis van Neil. Hij is een ruimtevaarder die op de aarde woont, net zoals wij. Maar hij verveelt zich en vertrekt op reis de ruimte in. Hij vertelt ons over alle planeten die hij bezoekt.

Bij elk jaarthema hoort een jaarthemalied. Hier vind je alvast de tekst: Jaarthemalied tekst 2023-2024.
Wil je horen hoe het klinkt?

Planeet 1: Geef elkaar de ruimte om te bewegen!
Op de eerste planeet waarop Neil terecht komt, maakt hij kennis met Springkonijn. De planeet staat vol met stoelen, tafels, banken,… en Springkonijn springt voortdurend van de stoel naar de tafel, naar de bank, naar een stoel,…
Want, op deze planeet moet je bewegen want bewegen is gezond!
Ook Neil probeert te bewegen en te springen maar met zijn ruimtepak lukt dat niet zo goed. Hij heeft meer ruimte nodig!
Ook wij zullen in de maand september oefenen om elkaar meer ruimte te geven om te bewegen. Neil zal ons hierbij helpen met enkele ’tussendeurtjes’.

Planeet 2: Geef elkaar de ruimte om tot rust te komen!
Van al dat springen en bewegen werd Neil toch een beetje moe. Hij vond het dan ook tijd om te vertrekken en nam afscheid van Springkonijn.
Met zijn raket ging hij op zoek naar een nieuwe, rustigere planeet.
Plots hoorde Neil muziek. Helemaal verdoofd door de muziek kwam Neil aan op de volgende planeet. Daar woonde Baroe De Goeroe.
Neil vond het een beetje raar dat Goeroe nog lag te slapen, het was bijna al middag en hij had nog steeds zijn pyjama aan. En vanwaar kwam die prachtige, chille, relaxte muziek?
Goeroe vertelde dat die komt uit het warme, zalige, tedere hart van zijn planeet. Diep vanbinnen spelen kleine instrumentjes dagelijks een melodietje. En als je goed luistert naar die melodietjes dan val je in een diepe diepe slaap. Je legt je handen op je buik, haalt diep adem in en uit, in en uit en dan val je in een diepe, zalige, chille slaap.’
Neil vond de goeroe maar een vreemde man, maar hij was op zoek naar rust. Dus legde hij zich neer in het hoge gras en genoot van de rustige muziek. Neil heeft duidelijk nog wat ruimte nodig om te rusten.
Ook wij zullen proberen om meer rust te vinden. Neil zal ons hierbij helpen met tips. Hou de ’tussendeurtjes’ in de gaten!

Planeet 3: Geef elkaar de ruimte om te praten met elkaar en te luisteren naar elkaar!
Na enkele uren rustige muziek te beluisteren begon Neil zich een beetje te vervelen bij de goeroe en hij vertrok.
Het duurde niet lang vooraleer Neil bij de volgende planeet aankwam. De planeet leek een beetje op een jungle. Ontelbaar veel planten, kleurrijke bloemen en bomen van miljoenen jaren oud. Het enige wat ontbrak waren de dieren. Of niet? In de verte hoorde Neil iemand praten. Hij kroop tussen de planten door, maar het gepraat stopte en Neil zag niets. Toen plots een grote, kleurrijke vogel voorbij vloog en weer verdween in de hoge bomen. Het was Gaai, de papegaai.
Gaai begon Neil allerlei vragen te stellen: wie ben jij? vanwaar kom jij? hoelang blijf je hier?…
Maar telkens Neil een vraag beantwoordde, herhaalde Gaai alles wat hij zei: “jij bent Neil en je komt van de planeet aarde en je vertrok op reis omdat je je verveelde. En je weet niet hoe lang je hier zal blijven.”
Neil vond dit toch een beetje raar en vroeg de papegaai waarom hij alles herhaalde. Dit was Gaai zijn antwoord: “Wel ik herhaal ALLES omdat ik NIETS wil vergeten. Ik wil jou beter leren kennen en dan is het belangrijk dat ik heel goed luister naar jou. Maar jij, jij luistert helemaal niet naar mij. En daarom blijf ik liever een beetje ver weg van jou. Weet je. Je hebt nog geen enkele vraag gesteld aan mij. Je weet niet wie ik ben. Je kent mijn naam wel, maar mijn lievelingskleur of eten niet. Je weet niet hoe oud ik ben of waar ik woon. Dat is jammer, want als ik jou ken, maar jij mij niet. Hoe kunnen wij dan vrienden zijn?”
Neil weet niet goed welke vragen hij moet stellen. Laten we hem helpen vragen te stellen en te luisteren zoals wij praten en luisteren met onze vrienden.